Παγκόσμια και τοπική Πολιτιστική Κληρονομιά: διερευνητική προσέγγιση από τη ΣΤ τάξη

Με «επίσκεψη στο πεδίο» έκλεισε το 2ο εργαστήριο για τη ΣΤ τάξη με θέμα «Χαρτογραφώντας τα μνημεία της πόλης μου». Χθες 4/3/2024 η περιήγησή μας ξεκίνησε από το Δημαρχείο της πόλης μας, το Ρολόι της κάτω πλατείας και τον Κήπο των Ηρώων, με το μνημείο των Μπιζανομάχων και τα αγάλματα των αγωνιστών του 1821 και του Ελληνοϊταλικού πολέμου.

Περπατώντας, παρατηρώντας και σχολιάζοντας φτάσαμε στην κεντρική πλατεία και στο άγαλμα του βασιλιά Πύρρου. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το πρώτο δημαρχείο της πόλης μας, στην οδό Μπιζανίου , που σήμερα είναι Δημοτικό Ωδείο.

Κατεβήκαμε στην πλατεία Νεομάρτυρα αγίου Ιωάννη του Ράπτη και επισκεφθήκαμε την εκκλησία της αγίας Μαρίνας και το παρακείμενο παρεκκλήσι του αγίου Ιωάννη του Ράπτη. Μετά πήγαμε στο Βελή Τζαμί και τον Μεντρεσέ, που βρίσκονται μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων, ενώ δίπλα βρίσκονται απομεινάρια των οθωμανικών στρατώνων. Τελικός σταθμός, τα Λιθαρίτσια, που έζησαν μια … πολυτάραχη ζωή σε μια πορεία 200 χρόνων …

Άγνωστα και συχνά «αόρατα» μνημεία, «γεμάτα Ιστορία». Για να την αναζητήσουμε χρειάζεται να έχουμε τα μάτια μας «ανοιχτά»!

Οι εκπαιδευτικοί:

Βάκη Παπακωστοπούλου

Όλγα Ντόκου